En grønn hage – tips til deg som skal så plen

Plenen din skal være noe du kan være stolt av som kan brukes bekymringsfritt til både avslapping og lek. 

Går du med planer om å anlegge ny plen? Det er ikke alltid lett å velge riktig mengde frø, vann osv. Her går vi i gjennom spørsmålene vi ofte får av kunder som skal så plen, for å hjelpe deg til et godt resultat.

Når bør jeg så plen?

Vi anbefaler at du sår plen så tidlig som mulig på våren eller ved starten av høsten. En kjøligere temperatur med en regnbyger iblant er optimalt for å få en fin plen. Så lenge temperaturen er over 10 grader kan du så plen.

For å treffe så godt som mulig på punktene over, anbefaler vi at du starter i slutten av august eller i starten av september.

Hvor tykt skal jeg legge ut jorden?

Dette avhenger litt av hvordan underlaget ser ut, skal du så plen etter et byggeprosjekt kan jorden ha blitt hard av å bli kjørt over av tunge maskiner. Det lønner seg derfor å passe på å løsne opp jorden litt.

Når du skal så plen anbefaler vi at det blir lagt ut fin plenjord i en tykkelse på 15 – 20 cm før komprimering. I underlaget kan du bruke jord av en lavere kvalitet for å fylle opp i høyden.

Hvordan regner jeg ut hvor mye jord jeg trenger?

For å regne ut hvor mye jord du skal bestille må du først finne ut hvor mange kvadratmeter det skal legges jord på. Deretter ganger du antall kvadratmeter med hvor mange meter tykkelse du skal legge, du vil da få hvor mange kubikkmeter du trenger.

Du finner mengdekalkulator her

Eksempelvis: 100m2 x 0,15m = 15 m3

Bør jeg bruke gjødsel på plen, og i så fall hvor mye?

Plenjord produsert av oss inneholder ca 20% kompost, komposten avgir gradvis næringsstoffer til jorden og gjør det unødvendig å kalke de første årene. Vi anbefaler allikevel at det ved anleggelse av plen blir tilført ca 5-8 kg gjødsel pr 100 m2.

Hvor mye frø bør jeg bruke?

Du bør bruke 1-2 kg frø pr 100 m2

Når det har begynt å etablere seg en grønn og fin plen, må det klippes. Du bør klippe når gresset har grodd til ca 7 cm, ned til 4-5 cm høyde. Etter dette bør du klippe plenen jevnt og trutt, helst når det er 1 cm lenger enn det du ønsker.

NB! Husk å aldri klippe mer enn 1/3 av lengden på gresset.

Hvor mye bør jeg vanne plenen?

Her er det ikke noe fasitsvar, men nylig lagte frø skal hele tiden være fuktige for å kunne etablere seg ordentlig.

Du må huske å vente til frøene har begynt å spire før du begynner å vanne. ( Ca 2 uker )

Selv om frøene har startet å spire vil de allikevel dø om de tørker ut. Vi anbefaler derfor å sørge for at det er fuktig ved å vanne jevnlig.

Noe annet vi kan hjelpe deg med?

​Har du andre ting du lurer på eller ønsker du å bestille plenjord for å komme i gang med din egen plen? Ikke nøl med å ta kontakt med oss for en hyggelig prat!