5 Tips for å gjøre klar hagen til vinteren

Nå er vinteren rett rundt hjørnet, sammen med frost og kulde. Det er noen ting du bør gjøre for å sørge for at hagen er like fin neste sesong. Her er 5 tips for å gjøre hagen klar til vinteren.

1. Rak løv vekk fra plenen

Ta frem raka og samle alt løvet i en komposthaug, da slipper du at det ligger utover plenen og forhindrer at den får nok lys og luft.

Er det ikke så mye løv, kan du bare la det ligge og kjøre gressklipperen over det samtidig som plenen. 

Du kan også bruke løvet til å beskytte blomsterbed og planter som skal være ute over vinteren. Dette gir også plantene ekstra næring når våren kommer.

2. Klipp plenen

Klipp plenen en siste gang for sesongen. En grei huskeregel er 5-regelen. Gresset slutter å vokse når døgntemperaturen er 5 grader, da kan du klippe ned gresset til ca 5 cm. Pass på at gresset ikke blir noe særlig kortere enn 5 cm, da vil det være mer utsatt for frostskader.

Noe av løvet du har raket vekk kan spres utover før du klipper plenen. Løvet som blir kuttet opp av gressklipperen er fin mat for meitemark. Meitemarken trekker løvet ned i bakken og gir en mer porøs og fin jord. Dette gjør at det er klart til å vedlikeholde og så plen når våren kommer.

3. Ta inn planter som ikke er så glad i frost

Det er flere planter som ikke tåler frost, disse bør du få inn. 

Her er en liste med planter som tåler frost(0 til -5 grader), så du kan være klar til neste vinter:

  • Julerose
  • Primula
  • Krokus
  • Ranunkel
  • Stemorsblomst
  • Påskeliljer
  • Timian

4. Få inn frukter og bær

Er det noen du ikke vil ha besøk av, er det mus og rotter. For å unngå uønskede gjester, bør du fjerne alt av nedfallsfrukt. Sørg for å høste og ta inn alt av frukter og bær før det fryser, også det som ligger på bakken.

Har du problemer med å spise alt og får dårlig samvittighet for å kaste det, finnes det alltid familie, venner eller naboer som har lyst på.

5. Lagre utstyret inne

Når hagen endelig er klar for vinteren er det bare en ting som gjenstår, lagring av utstyret. Raker, spader, gressklipper og lignende bør oppbevares rent og tørt innendørs. Legg det gjerne inn i garasjen, kjelleren eller boden.

Før du legger de inn bør du vaske over de. Du kommer til å takke deg selv når du skal ha det ut igjen på våren og kan jobbe med rent og fint utstyr.